Global Compact Logo
Information om dataopbevaring

For at vores hjemmeside kan fungere ordentligt og give dig den bedste oplevelse, bruger vi essentielle dataopbevaringsmekanismer, herunder Local Storage og IndexedDB. Vi bruger ikke cookies.

Læs vores GDPR-politik
Tak, det er forstået
Hjem
nyheder

Bliv klar til ESRS og CSRD som mindre virksomhed

Hvordan kan man arbejde med ESG og bæredygtighedsrapportering som SMV med begrænsede midler? Det spørgsmål forsøgte vi at bryde ned i spiselige stykker til arrangementet ’ESG kommer til Randers’, som UN Global Compact Network Denmark holdt i samarbejde med Business Randers, MAKEEN Energy og Phoenix Design Aid.

Af Sara Brun Nielsen
28.04.2024, kl. 03.39


Bliv klar til ESRS og CSRD: Hvordan SMV’er kan forberede sig på kommende EU-krav til ESG-rapportering

Interessen for bæredygtighedsområdet og -rapportering var tydelig, da borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen stillede sig på talerstolen foran de knap 100 fremmødte hos MAKEEN Energy i Randers.

”Vi har kun én klode, og vi har ingen plan b,” lød det fra Torben Hansen.

”Men vi har qua vores position evnen og forpligtelsen til at skubbe på samfundsudvikling, skubbe på innovation og til at skubbe på den her debat.”


I forlængelse af de kommende EU-krav til bæredygtighedsrapportering (CSRDR- og ESRS-direktiverne) vil størstedelen af danske virksomheder, nemlig SMV’erne, i udgangspunktet ikke blive direkte ramt. Alligevel vil hverdagen se anderledes ud fremover. Direktiverne er målrettet de største virksomheder, men stiller også en række krav til virksomhedernes leverandører.

Og her kommer SMV’erne på banen.


SMV’er styrker deres position ved at samle data allerede nu

Sustainability Specialist Janina Eickmann fra Danish Crown fortæller, at fødevare- og slagtervirksomheden allerede nu har 110 datapunkter, som deres leverandører, de lokale landmænd, skal levere data til. Alligevel vil disse datapunkter ikke være tilstrækkelige til at imødekomme lovgivningen, som træder i kraft i 2024.

Derfor kan SMV’er med fordel begynde at kortlægge deres egen påvirkning på samfund, miljø og klima allerede nu. Det siger Joachim Laursen, Head of Group Process Improvement and Quality management, fra MAKEEN Energy.


”Vi vil kigge efter de leverandører, der selv er I stand til at levere den data,” fortæller Joachim Laursen.


Hvad er ESG?

Første skridt til at blive klar og positionere sig bedst som en mindre virksomhed, er at forstå ESG (Environmental, social, and corporate governance) og dets betydning for ens virksomhed. Herefter begynder arbejdet med at udvælge og kortlægge data samt at sætte målbare – og realistiske – mål.

”Ræk ud til jeres kunder og spørg dem, hvad de har brug for. Og hvad de kommer til at få brug for, når lovgivningen rammer. Sådan forbereder I jer allerbedst,” siger Joachim Laursen.

Direktør for UN Global Compact Network Denmark, Sara Krüger Falk, understreger, at man som det første må bryde bæredygtigheds-termene ned.


”Vi sætter i dag fokus på ESG, E for ’environmental’, S for ’social’ og G for ’governance’. Det kaldes også de ikke-finansielle bundlinjer, og det er vigtigere end nogensinde før. Selvom den finansielle bundlinje ikke er nævnt, så er den en forudsætning for det hele,” siger Sara Krüger Falk.

”ESG skal brydes ned til noget praktisk og konkret. Ellers bliver det ved snakken.”


Hvordan kommer man i gang med begrænsede midler?

Global Compact sætter en global standard og et rammeværk, som kan fungere som en løftestang for det arbejde. Også når man som SMV står med færre hænder, tid og penge.

”I Global Compact mener vi, at virksomheders arbejde med samfundsansvar starter med en principbaseret tilgang til at drive forretning. Som virksomhed bør man som minimum efterleve fundamentale principper inden for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption,” fortæller Sara Krüger Falk.


Principperne giver en fælles etisk og praktisk ramme for virksomhedsansvar og er baseret på internationale konventioner og aftaler. Den tilgang har design- og kommunikationsbureauet Phoenix Design Aid benyttet sig af siden deres tilslutning til Global Compact i 2007. Det fortæller Communications Specialist Azra Mujacic, der har udarbejdet virksomhedens bæredygtighedsrapport.

”ESG er en del af vores kultur. Vi laver løsninger for FN, EU og andre NGO’er som beskæftiger sig med bæredygtighed,” siger Azra Mujacic.


...Er du interesseret i at høre mere om Global Compact, og hvordan vi kan hjælpe jeres virksomhed videre med bæredygtighedsarbejdet? Hold øje med vores kommende arrangementer og kom til et af vores online introduktionsmøder.