Hjemnyheder

ESG i Silkeborg: Det kræver handling

Bæredygtighed, CSR, ESG – kært barn har mange navne, og betydningen af dem ligeså, men en ting står klart: Handling er den vigtigste vej fremad, og vi skal i gang nu. 

Af UN Global Compact Network Denmark
29.08.2024, kl. 10.59

Christina Blak, Svend Elberg Thomsen og Trine Lysholt Nørgaard.

Tirsdag den 27. August blev der afholdt ESG-konference i Silkeborg, i et yderst vellykket samarbejde mellem UN Global Compact Network Denmark, Silkeborg Business og Jyske Bank. Formålet med konferencen var at give de godt og vel 70 deltagere indsigt i, hvordan de tænker ESG ind i både deres forretning og kommunikation med kunderne.


Sara Krüger Falk, Direktør for UN Global Compact Network Denmark, gjorde dagsordenen meget konkret da hun bragte tallene til Jyske Banks lokaler:


”1 millioner arter er på vej mod at uddø – vi står overfor det man kalder den 6. masseuddøen, et meget, meget stort tab af plante og dyrearter, lige nu."


"De sidste 27 år har vi set en nedgang på 75 procent af flyvende insekter, på globalt plan. I 2017 var 1 procent af jorden ubeboelig på grund af klimaforandringer, forskere anslår at 10 procent af verden er ubeboelig i 2050. I 2070 er det 20 procent. På grund af klimaforandringer,” oplyste Sara Krüger Falk med en seriøsitet i stemmen, der understregede vigtigheden i tallene.

ESG-handling, og rapportering, er tilsammen derfor vigtigt i et forsøg på at fremme biodiversitet, godt miljø og klima, menneskerettigheder og god ledelse.

Til konferencen var 4 dygtige oplægsholdere, Erik Høj, CEO for Designa Køkken, Svend Elberg Thomsen, klimachef i Norlys, Trine Lysholt Nørgaard, Områdedirektør, bæredygtighed i Jyske Bank og Christina Blak Partner i kommunikationsbureauet Make. 


Fælles for dem alle, så havde de et klart budskab om ESG; det handler først og fremmest om handling.


Med de nye lovkrav til rapportering, heriblandt Corporate Sustainablity Reporting Directive (CSRD) får det i højere grad ordlyden af en tung og til dels besværlig opgave for virksomhederne; mere arbejde, færre ressourcer – dette er dog langt fra det synspunkt der blev delt mellem deltagere, oplægsholdere og samarbejdspartnere i Silkeborg.


”Målet er ikke rapportering for rapporteringens skyld. Rapportering rimer på dokumentation, en mulighed for at få et grundlag, der kan understøtte handling. Det vi gerne vil, det er at ændre noget,” pointerede Trine Lysholt Nørgaard fra Jyske Bank.


Trine Lysholt Nørgaard gav sit oplæg som den første, og dermed indblik i hvordan Jyske Bank arbejder med ESG, og i særdeleshed også netto-nul målsætninger. 

Det var ikke kun Trine Lysholt Nørgaard der havde fokus på vigtigheden i forbedring og handlekraft.


 ”Jeg ville blive så ked af, hvis vi stod om 10 år og sagde ”ej, hvor blev vi gode til at rapportere dengang i 2024,” – jeg ville hellere, at vi blev gode til at handle og gøre noget,” delte Svend Elberg Thomsen fra Norlys, da han blev spurgt om den vigtigste pointe, han ønskede at folk skulle tage med sig fra dagen.


Med resten af hans oplæg, gjorde han Nordlys’ konkrete arbejde med dobbelt-væsentligheds-analyse (DMA) håndgribeligt og forståeligt. DMA der handler om, at virksomhederne skal kortlægge hvilke bæredygtighedsområder der er væsentlig for dem at rapportere på, indenfor E, S eller G. Det er et vigtigt og relevant værktøj for at rapportere korrekt og prioriteret.

Erik Høj fra Designa Køkken var heller ikke bleg for at sige tingene som der er, og for ham stod det tydeligt hvordan ESG kan blive højere prioriteret i en virksomhed.


”Gør det til en vil-opgave, man skal ville det” sagde Erik Høj enkelt og samtidig så storslåede meningsfyldt.


Christina Blak, partner i kommunikationsbureauet Make, rundede oplæggene af med sit eget, der lagde lige dele fokus på både Greenwashing og Greenhushing, hun havde en præcis og velovervejet afsluttende bemærkning om vigtigheden af, hvor ESG-prioriteringen i virkeligheden skal komme fra.


”Alle virksomheder skal benytte anledningen til at genbesøge deres lederskab, og det er altså lige meget om man er 3 eller 3000 mand. Hvad vil vi forandre, hvor har vi bedst mulighed for at bruge de muskler vi har: og så gå på balkonen med det, og sig, ”det her er en sag der er vigtig for os, og prøv at se hvordan vi driver fremdriften på den,” fortalte Christina Blak.  
Global Compact Logo
Information om dataopbevaring

For at vores hjemmeside kan fungere ordentligt og give dig den bedste oplevelse, bruger vi essentielle dataopbevaringsmekanismer, herunder Local Storage og IndexedDB. Vi bruger ikke cookies.

Accepter essentielle cookies