Små skridt
Retap får lavet udregninger for CO2-udledninger hos en ekstern virksomhed i England, de sorterer på lageret og prøver at bruge så meget genbrugsglas som muligt, fortæller Torben Juhl. De har også vundet priser for både design og indpakning, hvor flasken i sig selv udgør emballagen og indlægssedlen ganske enkelt er inde i flasken.
”Så vi kigger hele tiden på, hvad vi kan. Hvor godt kan vi gøre det, hvad virker? Kan vi genbruge de der kasser? Vi har jo også lagermedarbejdere, der nogle gange kommer op og siger, ’jeg har tænkt, kunne vi ikke gøre sådan’, og en trykker, der siger, ’der er faktisk kommet noget nyt tryk, kan det også holde til de der 2.000 gange opvaskemaskine,” fortæller Torben Juhl.
”Det er meget vigtigt for os at have det mindset. Jeg synes, det er bæredygtigt på den snusfornuftige måde.”
Men der er også gange, hvor det ikke er muligt at gå den bæredygtige vej.
”Det er jo et lille sted, ikke? Vi kan også tænke forkert. Og der har været en tendens herhjemme, synes jeg, til at man slår hinanden lidt i hovedet. Men bare det, at vi gør noget, og de små skridt - det er egentlig det, vi hylder. Vi prøver at kommunikere om det, så godt vi kan, og at være ærlige om det, vi gør,” siger Torben Juhl.
Det seneste produkt i forretningen er en serie smagstabletter kaldet Retap Flavour. Tabletterne er produceret i et lille format, og håbet er at produktet kan bidrage til at reducere transport af færdigblandet væske over større afstande.
”Det handler om fylde og vægt på en færdigblandet drik, der transporteres, contra hvad en lille tablet fylder, som blandes med vand fra den lokale vandhane. Vi håber at mindske de miljømæssige omkostninger, der traditionelt er forbundet med transport af flaskevand,” fortæller Torben Juhl.