Global Compact Logo
Information om dataopbevaring

For at vores hjemmeside kan fungere ordentligt og give dig den bedste oplevelse, bruger vi essentielle dataopbevaringsmekanismer, herunder Local Storage og IndexedDB. Vi bruger ikke cookies.

Læs vores GDPR-politik
Tak, det er forstået
Hjemnyheder

Nyt værktøj til arbejdet med biodiversitet

Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har i dag lanceret et nyt globalt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. 

Af UN Global Compact Network Denmark
29.09.2023, kl. 12.41

Blomstermark

Nyt globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversitet


Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har i dag lanceret et nyt globalt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Det vil også gøre det lettere for banker og investorer at lede penge over i virksomheder, der ikke skader biodiversiteten. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til og udviklingen af det nye værktøj.


Biodiversitet er en væsentlig faktor for alle de virksomheder, hvis forretning forudsætter råvarer fra naturen, rent vand, ren luft og bestøvning af planter – og for de mange investorer og banker, der har givet lån til eller investeret i virksomhederne. Og nu får virksomhederne verden over for første gang et redskab til at vurdere, hvordan naturen påvirker deres forretning og dermed deres værdi. Når virksomhederne bliver bedre til at rapportere om deres aftryk på naturen, får finanssektoren også bedre muligheder for at sende pengene væk fra naturskadelige aktiviteter og i en retning, som hjælper biodiversiteten.


”Globalt harmoniserede data fra virksomheder er helt afgørende, for at banker og investorer kan sende kapital i en retning, der ikke ødelægger naturen, men som udvikler og skaber mere biodiversitet på verdensplan. Dén viden er vigtig både for de danske investorer, som vil være sikker på, at deres investeringer ikke er med til at skade naturen, og for den danske virksomhed, der skal tiltrække kapital fra udenlandske investorer. Det nye værktøj er et vigtigt skridt for den globale biodiversitet,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og opsparing i Finans Danmark.


Rapporteringsværktøjet består af generelle retningslinjer for, hvordan virksomhederne skal opgøre deres påvirkning og afhængighed af naturen og en række oplysningskrav om blandt andet forurening, vandforbrug og geografisk placering. Desuden indeholder TNFD-rammen specifikke sektorbaserede vejledninger, hvor der er særligt fokus på sektorer med størst påvirkning og afhængighed af naturen. Den samlede pakke giver nu virksomhederne de nødvendige redskaber til at vurdere naturrelaterede risici og muligheder for forretningen.


Biodiversitet

Rapportering om biodiversitet fra 2024


På globalt plan er det indtil videre op til den enkelte virksomhed, hvorvidt de vil opgøre deres aftryk på biodiversitet – og tage det nye rapporteringsværktøj i brug. Men i Europa skal de største virksomheder allerede fra 2024 rapportere om deres aftryk på biodiversitet, hvis det vurderes væsentligt, som en del af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Selv om TNFD-værktøjet ikke nødvendigvis kan bruges direkte i CSRD-rapporteringen, er der et relativt stort overlap over kravene.


Derfor vil den nordiske TNFD konsultationsgruppe i den kommende tid fokusere på dels at udbrede kendskabet til TNFD-værktøjet, dels at hjælpe de nordiske finansielle og ikke-finansielle virksomheder med at komme i gang med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten.


”Virksomhederne har nu fået et værktøj, som kan hjælpe dem med at reducere deres negative indvirkninger på natur og biodiversitet samt identificere de vigtigste kort -og langsigtede risici. Det er samtidig et værktøj, der understøtter EU’s nye direktiv for bæredygtighedsrapportering, som alle større virksomheder skal forholde sig til i disse dage. Med TNFD får de redskaberne til at gå i gang,” siger Sara Krüger Falk, Direktør, UN Global Compact Network Denmark.




Om Taskforce on Nature-related Financial Disclosures
Om den nordiske TNFD konsultationsgruppe

Yderligere oplysninger:

Kontakt senior presserådgiver Kristine Racina, kra@fida.dk, tlf. +45 3016 1021