Global Compact Network Denmark søsatte i 2019 flagskibsprojektet ’Verdensmål i Værdikæden’ (ViV) sammen med Danmarks Restauranter & Cafeer og deres bæredygtigheds-initiativ REGA (Restauratørernes Garantiordning) med støtte fra Industriens Fond. Mere end 80 virksomheder og aktører har med en værdikædetilgang udarbejdet løsninger på nogle af restaurationsbranchens miljø- og klimamæssige bæredygtigheds-udfordringer.
“Vi er gået til opgaven med mantraet ’fælles udfordringer kræver fælles løsninger’. Projektet haft en åben, fleksibel og eksplorativ tilgang, hvor fokus har været på problemet snarere end på en prædefineret løsning. På den måde er konkurrence-parametre sat lidt til side for at fokusere på en fælles dagsorden om klima og miljø.”
Sådan lyder det fra Karen Thisted Panum, der er projektleder på ViV og ansat hos Global Compact Network Denmark.
Konkrete løsninger på branchens udfordringer
En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at restaurationsbranchen genererer 70.000 ton madaffald årligt, hvor tre fjerdedele ender i forbrændingsanlæg. Madaffald, som kunne være blevet til biogas og næringsholdig gødning. Problemstillingen med madaffald er én af udfordringerne, der har haft projektets fokus. Som et led i projektet har professor Henrik Wenzel fra SDU udviklet en effekt-beregner, så virksomheder og enkeltpersoner kan få et overblik over gevinsten for miljøet og klimaet, når de udsorterer deres madaffald fremfor at lade det ryge i forbrændingen.
“Vi har set, at konkurrenter er gået sammen, fordi vi kun løser udfordringerne i fællesskab.”
Det siger Sara Krüger Falk, direktør hos Global Compact Network Denmark. Hun understreger, at der grundlæggende er behov for systemændringer i forskellige brancher. Og her har danske virksomheder mulighed for at skille sig ud på markedet og gå forrest.
“Hos Global Compact arbejder vi med Ti Principper for virksomhedsansvar, som er baseret på internationale konventioner og aftaler. Som virksomhed skal man kigge indad og spørge sig selv, hvor virksomheden har en negativ indvirkning på verden, og hvor den har en positiv indvirkning. Og så skal man arbejde med de negative indvirkninger. Verden kigger på Danmark for inspiration, fordi vi er dygtige til at løfte og samarbejde, og det bekræfter ViV-projektet.”
Læring fra projektet kan bruges i alle brancher
Det danske forskermiljø og brancheaktører har som de første i verden taget et meget konkret og løsningsorienteret skridt, der gør professionelle og private i stand til at forstå gevinsten ved at udsortere madaffald. Helt konkret har de udviklet en effekt-beregner for madaffald. Dette er en af flere redskaber, som andre virksomheder kan benytter fremover. En anden læring fra ViV har været indsigten i datas betydning for madspild, råvareudnyttelse og ikke mindst for virksomhedens bundlinje. Et tredje fokus har været brugen af emballage. Men særligt for ViV-projektet er, at alle resultater er nået gennem samarbejde på tværs af hele branchens værdikæde.
“Hele grundtanken i projektet kan bruges alle steder i dansk erhvervsliv. Når der arbejdes sammen i hele værdikæden, får man bragt viden og data fra alle kædens aktører i spil på én gang. På den måde er der større sandsynlighed for at ramme plet, når der skal innoveres, udnyttes ny teknologi eller skabes nye bæredygtige løsninger.”
Sådan lyder det fra Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør hos Industriens Fond. Han bakkes op af Torben E. Hoffmann Rosenstock, direktør hos Danmarks Restauranter & Cafeer og REGA. Han påpeger, at et af projektets vigtigste læringer er værdien og effekten af værdikædeløsninger. Og den læring kan overføres til alle brancher.
“Styrken ved at identificere fælles ønsker og behov på tværs af et stakeholder-initiativ kan accelerere konkrete og innovative løsninger.”
Læs om fem helt konkrete løsninger, som virksomheder kan tage i brug allerede i dag, og få en oversigt over alle projekts resultater her.