FN’s Global Compact har introduceret en ny og forbedret politik for rapportering på de Ti Principper ― den såkaldte ‘CoP Policy’. Den skal hjælpe virksomheder med at sikre gennemsigtighed, sammenlignelighed og kvalitet i den årlige ‘Communication on Progress’-rapportering på arbejdet med bæredygtighed og integration af de Ti Principper i virksomhedens kerneforretningforretning. Den nye CoP Policy træder først i kraft i 2023.
I 2022 har det nye rapporteringssystem dog været tilgængeligt for en række virksomheder, som har afprøvet den nye rapporteringsramme gennem vores Early Adopter Programme og derigennem givet os en masse uvurderlig feedback, inden dets fulde implementering i 2023.
Mere end 1000 virksomheder på globalt plan har været med i programmet – heraf 33 danske virksomheder af forskellig størrelse og fra forskellige sektorer.
Early Adopters i Danmark
De mere end 1000 virksomheder har indrapporteret deres arbejde med de Ti Principper og verdensmålene i den nye digitale platform, og her dermed været med til teste funktionaliteterne og indholdet af de nye krav til en Communication on Progress (CoP).
Vi har samlet et udpluk af de mange tilbagemeldinger, vi har fået fra danske virksomheder, herunder:
”Vi har budt det nye CoP rapporteringssystem varmt velkommen. Vi ser arbejdet med bæredygtighed på tværs af de 10 principper som en fælles indsats blandt medlemmerne, og vi forventer, at vi på baggrund af det nye system bliver i stand til i højere grad at sammenligne indsatser og sætte nye, ambitiøse mål.”
Sara V. L. Stendevad, Senior Sustainability & Communications Consultant, NNIT A/S
”Den nye digitale platform tilbyder en ramme som er tilgængelig og ligetil for så vel store som små virksomheder. Den favner de samme områder som vi tidligere rapporteret på i vores skriftlige COP-rapportering men, spørgsmålene i den nye ramme åbner op for nye vinkler, og giver inspiration til yderligere indsatser. Vi arbejder sideløbende med B Impact Assessment (udviklet af B Lab) i vores ansvarlighedsarbejde, og oplever at disse to rammer supporterer hinanden og peger i samme retning. På denne måde støtter de op om de interne diskussioner vi har i virksomheden omkring hvilken retning vi skal følge og, hvordan vi skal strukturere vores arbejde indenfor det givne område.”
Eva Samuelsson, Sustainability Manager, ROSENDAHL DESIGN GROUP A/S
”Spørgsmålene er retningsgivende og rammesættende, hvilket også er med til at sikre, at flere forskellige personer i en organisation kan deltage i rapporteringen.”
Lena Trend, CEO, COZE AARHUS A/S
Det fulde overblik over alle danske Early Adaptor-virksomheder:
A.P. Moller – Maersk
Axcel
B2B Auctions A/S
Business Institute Denmark
Contour Design Nordic A/S
Copenhagen Concepts (DRAFT)
COZE Aarhus A/S formerly LauRie A/S
Danish Energy Management A/S
Danish Ship Finance
datacompagniet A/S
Gran Living ApS
GREEN TEAM EUROPE A/S
Grundfos
Hempel A/S
Junckers Industrier A/S
Kentaur A/S
LEO Pharma A/S
Matas
Mountain Top Group
NNIT A/S
Novozymes
Phoenix Design Aid A/S
PLH Arkitekter A/S
QualiWare Aps
Ramboll Group
Rosendahl Design Group
Schoeller-Plast-Enterprise A/S
Sund & Baelt Holding A/S
The Investment Fund for Developing Countries – IFU
Topas Explorer Group
Tusass A/S
WTC Ballerup
Den nye rapporteringsramme fra 2023
Som en del af virksomhedernes engagement i FN’s Global Compact forpligter tilsluttede virksomheder sig årligt til at offentliggøre og fremvise deres fremskridt på arbejdet med at implementere de Ti Principper og Verdensmålene i deres kerneforretning.
Med virkning fra 2023 vil den nye CoP Policy bestå af følgende minimumskrav:
- En udtalelse fra virksomhedens CEO, som udtrykker fortsat støtte til FN’s Global Compact og dermed bekræfter virksomhedens fortsatte forpligtelser til initiativet og dets principper.
- En spørgeramme, der indeholder spørgsmål om virksomhedens handlinger relateret til de Ti Principper og verdensmålene struktureret i 5 afsnit: governance, menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption.
- Fast universel indrapporteringsperiode hvert år mellem 1. marts og 30. juni
Med den nye rapporteringsramme kan virksomheder tilsluttet FN’s Global Compact:
- Opbygge troværdighed og markedsføringsværdi ved at vise deres engagement inden for ansvarlig virksomhedsdrift, de Ti Principper og verdensmålene.
- Måle og demonstrere fremgang inden for de Ti Principper over for interessenter, på en konsekvent og strømlinet måde.
- Få ekspertise, tilegne sig viden, og løbende forbedre deres præstationer. Den nye platform tilbyder teknisk hjælp og ressourcer, og guider virksomhederne for hvert skridt på vejen. Den hjælper med at identificere udfordringer, og med at sætte mål for at forbedre præstationer år for år.
- Sammenligne fremgang med andre virksomheder, med adgang til en af de største databaser med gratis, offentligt og sammenligneligt data på virksomheders bæredygtighedsarbejde.
Vil du vide mere?
Webinarer:
Tilmeld dig vores morgenmøder om den nye rapporteringsramme (kun for medlemmer)
Se tidligere afholdte morgenmøder om den nye rapporteringsramme
Se vores on demand sessions på engelsk via Academy-platformen (kræver login)
Materialer:
Den nye spørgeramme som pdf-fil
Guidebook i forhold til den nye rapporteringsramme
FAQ i forhold til den nye rapporteringsramme