Året der gik: Grund til optimisme selv i en krisetid

af | 8. dec 2020

Et åbent brev til alle medlemmer af Global Compact Network Denmark

2020 lakker mod enden. Et år som har vendt op og ned på vores hverdag, og et hårdt år for mange – ikke mindst de danske virksomheder. Vi ved, at mange af vores medlemsvirksomheder har været nødt til at sige farvel til kollegaer, tage ekstraordinære og vanskelige forholdsregler på arbejdspladsen, og nedjustere forventninger til fremtiden. Og som medarbejdere har vi efterhånden vænnet os til at blive hjemme, se færre og mødes virtuelt.

Men selvom coronakrisen tester vores evne til at omstille os for at holde skindet på næsen, så blotlægger den også den særlige sociale kontrakt og symbiose mellem virksomheder og resten af samfundet. I foråret trådte mange virksomheder for eksempel til med produktion af håndsprit, masker, vesir og andre kritiske værnemidler til den danske befolkning, da der var mest brug for det. Her viste erhvervslivet omstillingsparathed i en uforudset krisetid, og den gensidige afhængighed mellem samfund og erhvervsliv blev tydelig.

Grund til optimisme trods krisen

Der er dog også god grund til at være optimistisk. Det kan godt være, at corona igen har taget kvælertag på samfundet og erhvervslivet. At konsekvenserne af klima- og biodiversitetskrisen blot er rykket nærmere. At vi har taget et skridt frem og to tilbage når det gælder opnåelsen af verdensmålene. Men de danske virksomheder har under coronakrisen demonstreret et samfundssind og omstillingsparathed, som viser, at vi som samlet dansk erhvervsliv kan stå sammen om store udfordringer.

Alarmklokkerne i FN’s klimarapporter bliver ikke svagere, men til gengæld har vi i Danmark virksomheder, som den du repræsenterer, der tager teten og begynder, hvor de kan gøre den allerstørste forskel – nemlig i deres egen virksomhed. Vi skal være endnu bedre til at advokere for et nyt forretningsparadigme, hvor ansvarlighed er et grundvilkår og hvor det skal kunne betale sig at tage ansvar og blive grønnere. Vi har et dansk erhvervsliv, som gerne vil være en del af løsningen – ikke kun i Danmark, men i hele verden. Der er mere end nogensinde brug for, at vi står sammen og arbejder i samme retning.

Jubilæum og fremgang i vores netværk

2020 var også jubilæernes år: FN fyldte 75 år, FN’s Global Compact 20 år og vores eget netværk tre år. Med de globale udfordringer vi står overfor er globalt- og multilateralt samarbejde helt afgørende. Derfor er det også dejligt at se, at så mange danske virksomheder ønsker at være del af et globalt initiativ som vores, der sikrer samarbejde og fælles retning for virksomheder over hele verden. Vi bliver nødt til at tale samme sprog og måle på de samme parametre, hvis vi skal kunne dokumentere og sammenligne vores indsatser.

Vores netværk kan ikke alene se tilbage på tre år i rivende udvikling, men et år med stor medlemstilvækst med over 65 nye medlemmer – og det til trods for en national og global sundhedskrise. Dette er endnu en grund til at være optimistisk. Vi er lykkelige for, at der er stigende interesse i vores globale bevægelse og fælles mission om at hæve baren for ansvarlighed i det danske erhvervsliv og globalt.

Ikke mindst er vi taknemlige for det engagement, vi oplever blandt vores medlemmer. Det er de daglige handlinger og valg I tager, som tilsammen kan gøre en stor forskel. Tilsammen udgør I Danmarks største netværk af virksomheder der har forpligtet sig til at arbejde målrettet med jeres samfundsansvar og uden jeres drivkraft, engagement og vilje til at blive bedre, ville vores eksistensgrundlag være meget lille.

Det er afgørende for os, at vores medlemmer ser os som deres netværk og byder ind med ønsker og ideer til netværkets aktiviteter og initiativer. Derfor er vi særligt glade for, at så mange af jer har besvaret vores nye medlemsundersøgelse og ikke mindst, at tre fjerdedele af vores medlemmer er tilfredse eller meget tilfredse med netværket. Det tal vil vi naturligvis gerne slå næste år – men vi er nu alligevel ret stolte og glade for, at langt de fleste af jer synes om netværket og vores aktiviteter (heldigvis repræsenterer langt størstedelen af den resterende 1/4 nye medlemmer, som af gode grunde ikke har haft mulighed for at vurdere om de er tilfredse med netværket endnu).

2020 var en mavepuster, men vi rejser os igen sammen og med ordene ’Build Back Better’ sætter vi baren lidt højere. Vi glæder os til at se jer virtuelt som fysisk til et 2021 med masser af spændende aktiviteter.

Rigtig god jul og godt nytår

Sara Krüger Falk
Direktør, Global Compact Network Denmark