Fem nyvalgte og et genvalgt bestyrelsesmedlem blev i dag stemt ind i UN Global Compact Network Denmarks bestyrelse. De i alt 12 bestyrelsesmedlemmer skal sammen varetage netværkets strategiske beslutninger for de danske virksomheder og organisationer, der har forpligtet sig til at fremme ansvarlige forretningspraksisser og bæredygtig udvikling gennem deres tilslutning til FN’s Global Compact.
Generalforsamlingen fandt sted i Industriens Hus, hvor Dansk Industri (DI) var vært.
”Det er lidt specielt at stå i denne sal til generalforsamlingen i dag. Det er nemlig her vi stod for fem år siden til Global Compact Network Denmarks stiftende generalforsamling,” fortæller Sara Krüger Falk, direktør for UN Global Compact Network Denmark.
Marie Gad, Chef for Global udvikling og bæredygtighed hos DI, bød de fremmødte velkommen.
”Der er rigtig mange krav, der rammer os i den kommende tid. Det bliver lidt bøvlet, men jeg vil gerne sige; Tillykke til jer. I er godt på vej, fordi I allerede er tilsluttet Global Compact. I er de frontløbere, der er allerbedst klædt på til at leve op til de EU-krav, der kommer i 2024.”
En officiel del af FN-familien
Udover valget af bestyrelsesmedlemmer, var også en navneændring på programmet. Det var netop behovet for et stærkt forankret samarbejde mellem FN og den private sektor, der for 23 år siden førte til lanceringen af FN’s Global Compact. I dag er det danske netværk er et af 70 lokale søsternetværk, som arbejder for at gøre det muligt for virksomheder og organisationer at leve op til deres forpligtelser inden for bæredygtighedsområdet.
Derfor er det vigtigt for bestyrelsen og netværket, at koblingen til FN også fremgår tydeligt af navnet. Det skete i dag, da samtlige stemmeberettigede stemte for tilføjelsen af ’UN’ til Global Compact Network Denmark.
”For os i det danske sekretariat er det en kæmpe stolthed, at vi må kalde os UN Global Compact Network Denmark. Det har krævet blod, sved og tårer,” siger Sara Krüger Falk og uddyber:
”Helt nøjagtigt er der tale om en række kvalitetsstandarder hos FN, som vi er blevet dygtige nok til at leve op. Vi er derfor en officiel del af FN-familien.”
Stærkere tilbud klæder medlemmer på til nye lovkrav
Fra 2024 kan danske virksomheder og datterselskaber se frem til nye krav om ikke-finansiel rapportering, det såkaldte ESRS. Det kan medlemmer af UN Global Compact Network Denmark allerede nu forberede sig på.
”En ting er helt sikkert. Det er, at det bliver svært,” siger Sara Krüger Falk.
”Vi får masser af nye og gamle udfordringer, vi skal forholde os til. Hos Global Compact vil vi skabe frirum for den dialog og for den tvivl, der også kan opstå, når man sidder og vurderer og regner på sin egen impact på omverden.”
Den nye rapporteringsramme, Communication on Progress (CoP), vil således kunne guide medlemmer i deres rapportering om samfundsansvar og bæredygtighed.
Lene Bjørn Serpa, bestyrelsesforperson for UN Global Compact Network Denmark og Head of Sustainability Engagement and Reporting hos A.P. Møller – Mærsk, opfordrer medlemmerne til at se Global Compacts CoP som et værktøj til at lave en selvevaluering:
”Brug det som et værktøj til at finde ud af, hvor der er forberedningsmuligheder i virksomheden, og brug netværket til række ud til andre for at arbejde sammen, skaffe data og skabe transparens.”

Lene Bjørn Serpa opfordrer medlemmer til aktivt at bruge Global Compacts værktøjer i deres ESG-arbejde.
Inden sommerferien vil UN Global Compact Network Denmark lancere en ny og fokuseret hjemmeside, der tillader medlemmer at tilgå programmer, arrangementer og netværksgrupper inden for en række ESG-emner ud fra deres erfarings- og kendskabsniveau. Derved bliver det både muligt at nørde klimaregnskaber og samtidig påbegynde sit arbejde med at sikre menneskerettigheder i værdikæden – alt afhængig af, hvor hvert medlem er på rejsen.
Den nye bestyrelse
Endeligt blev den nye bestyrelse præsenteret. Se listen af gen- og nyvalgte bestyrelsesmedlemmer herunder:
SMV’er
- Isabelle Broddén, Klappir Nordic (nyvalgt)
- Sven Beyersdorff, Nordic Sustainability (genvalgt)
Virksomheder i alle størrelser:
- Mette Bredkjær, Solar A/S (nyvalgt)
- Kirsten Mariager, COWI (nyvalgt)
- Tenna Skov Thorsted, Carlsberg (nyvalgt)
Organisationer:
- Asbjørn Overgaard Christiansen, Copenhagen Capacity (nyvalgt)
De tilslutter sig de nuværende medlemmer af bestyrelsen:
- Lene Bjørn Serpa, A.P. Møller – Mærsk
- Marie Gad, Dansk Industri – DI
- Cathrine Bloch Veiberg, Institut for Menneskerettigheder
- Malene Thiele, Nilfisk A/S
- Jess Fleischer, Son of a Tailor ApS
- Ida Krabek, Ørsted A/S

Her ses den nye bestyrelse sammen med direktør for UN Global Compact Network Denmark, Sara Krüger Falk, yderst til venstre.
Det danske Global Compact-netværk har desuden en observatørpost, som Ole Lund Hansen, Chief, Global Operations hos FN’s Global Compact, besidder.
Bestyrelsesmedlemmer vælges for en toårig periode og mødes fire gange årligt, hvor de er med til at sætte den strategiske linje for Global Compact Network Denmark. Vi ser frem til det kommende år med den nye bestyrelse, som vil sætte sit eget præg på udviklingen af samfundsansvar i dansk erhvervsliv. Samtidig må vi sige farvel og stort tak for arbejdet til de afgående medlemmer:
- Jan Bybjerg Pedersen, Schoeller Plast
- Tina Larsen, PWC
- Louise Askær-Hune, STARK Group
- Torben E. Hoffmann Rosenstock, Danmarks Restauranter & Cafeer – DRC
- Jacob Bruun, Vækstfonden

Sara Krüger Falk benyttede lejligheden til at takke afgående næstforperson, Jan Bybjerg Pedersen, direktør i Schoeller Plast, for sin indsigt, støtte og sit gode arbejde i bestyrelsen.
På generalforsamlingen førte Marianne Granhøj fra Kromann Reumert an som dirigent, og økonomichef hos DI, Steffen Egebjerg, gennemgik årsregnskabet for 2022, mens direktør Sara Krüger Falk gennemgik budget for 2023.
Bestyrelsen vil konstituere sig med en forperson og en ny næstforperson til første bestyrelsesmøde i juni måned.

Marianne Granhøj fra Kromann Reumert ledte slagets kamp i rollen som dirigent

Steffen Egebjerg, økonomichef hos DI, gennemgik årsregnskabet for 2022

Kristian Koktvedgaard gav en grundig indføring i sammenhængen mellem kommende EU-lovkrav (ESRS) og Global Compacts positionering.

Dansk Industri lagde lokaler til generalforsamlingen i Industriens Hus.