Hjemnyheder

Den gode værdikædedialog

Hvordan navigerer man kommende krav til rapportering på bæredygtighed som mindre virksomhed med begrænsede ressourcer? Den dialog åbnede UN Global Compact Network Denmark op for i samarbejde med FSR – danske revisorer til arrangementet ’SMV’ernes ESG-rapportering: Den gode værdikædedialog’ i FN-byen den 27. september 2023.

Af UN Global Compact Network Denmark
28.09.2023, kl. 14.53

Billede af FN-Byen

SMV’er og større virksomheder må i dialog om kommende krav til ESG-data i værdikæden


Mens kommende krav til ikke-finansiel rapportering vil påvirke de fleste virksomheder i forskellig grad, vil flere SMV’er opleve en ressourceudfordring. 99 procent af alle danske virksomheder er SMV’er, de står for 50 procent af alle danske virksomheders omsætning og beskæftiger 45 procent af alle fuldtidsansatte i Danmark. Men mange af dem har ikke ressourcerne til at imødekomme datakrav fra store kunder, og de har ikke afdelinger dedikeret til ESG-rapportering.


”Vi ved, at den nye lovgivning på virksomhedernes bæredygtighedsrapportering kommer til at transformere den måde, hvorpå virksomheder interagerer med værdikæden, grundet lovgivningens øgede fokus på at afdække virksomhedernes væsentlige indvirkninger i hele værdikæden. ESG-rapporteringen bliver derfor i højere grad en del af den dialog, der er mellem kunder og leverandører,” siger Sara Krüger Falk, direktør i UN Global Compact Network Denmark.



Hvad er ESG?

Derfor inviterede vi i samarbejde med FSR – danske revisorer til SMV’ernes ESG-rapportering: Den gode værdikædedialog i FN-byen den 27. september 2023.


”Værdikædedialog er ekstrem vigtigt, og man får virkelig sved på panden, når man begynder at tale den langt ud. Hvad gør man, når man har leverandører i andre lande? Det er de opgaver, vi skal hjælpe hinanden med at komme i mål med.”


Sådan lød det fra Lone Strøm, administrerende direktør i FSR – danske revisorer.


”Vi skal have klædt hele branchen på, for efterspørgslen den kommer nu,” siger Lone Strøm.


Billede af Sara Krüger Falk, direktør i UN Global Compact Network Denmark, og Lone Strøm, administrerende direktør i FSR - danske revisorer, på scenen foran en menneskemængde i FN-Byen i København

Hvorfor er det vigtigt at komme i gang med at rapportere på bæredygtighed?


I forlængelse af de kommende EU-krav på bæredygtighedsrapportering (CSRD-direktivet og de tilhørende ESRS-standarder), vil SMV'er ikke være direkte omfattet. Men efterspørgslen kommer. Alene derfor må SMV’er ruste sig for at forblive relevante for store kunder. Og da spørgsmålet falder, rækker størstedelen af de 130 fremmødte hænderne i vejret - de bliver allerede mødt af krav til ESG-data den dag i dag.



Forstå CSRD og ESRS

Men hvad kan man forvente af SMV’er? Og hvordan kan man med begrænsede ressourcer klæde sig bedst på til at imødekomme kravene? Med på dagen var Katrine Winding, direktør i Erhvervsstyrelsen, for at give et overblik over forventninger til SMV’ers arbejde med ESG.


”Når der er krav til at store virksomheder skal rapportere – så skal de have den data et sted fra,” siger Katrine Winding.


Billede af Katrine Winding, direktør i Erhvervsstyrelsen, foran et stort blåt log for UN Global Compact Network Denmark

Derfor kan SMV’er med fordel begynde at skabe et overblik over deres egen påvirkning på det omgivende miljø og samfund. Kan en mindre virksomhed levere den efterspurgte data, står den bedre end konkurrenten, hvor den større virksomhed selv skal indhente dataen.


I dag forventer 69 procent af danske SMV’er, at virksomheden vil opleve krav til bæredygtighed fremadrettet. Men halvdelen af dem kan i dag ikke levere den nødvendige data, fortæller Katrine Winding.


Billede af tavle, der forklarer ESG for SMV'er

Fælles for alle er, ifølge Katrine Winding, at investeringerne skal flyde derhen, hvor de er bæredygtige. Det er den helt store motor i omstillingen.


”Vi skal måle på ESG på samme måde, vi måler på det finansielle, på kroner og ører. ESG-data bliver sidestillet med finansielle data, og heri ligger der rigtig meget. Forestil jer bogføringsregler, og alle de andre finansielle regler, der er implementeret over 100 år. På bare fem år skal vi have implementere noget, der er lige så komplekst, har jeg lyst til at sige, men det er det ikke, det er mere komplekst,” siger Katrine Winding og fortsætter:


”Lige så snart vi taler ESG-data kigger vi på 80 forskellige pyramider, og meget af den data ved vi ikke, hvordan vi skal samle. Er det svært? Ja. Er det nødvendigt? Ja. Ved vi præcis, hvad I skal rapportere på? Nej. Skal I i gang nu? Ja.”


Så hvad er den gode værdikædedialog?


”Den gode værdikædelog er digital og automatiseret, så det bliver så let som muligt samle op, håndtere og dele sin data – og nemt for myndighederne at få adgang til den data, de skal bruge,” siger Katrine Winding.


Billede af mennesker siddende på række i FN-Byen

Den gode værdikædedialog


Mens nogle SMV’er oplever at få sendt spørgeskemaer ud, laver andre velmenende store virksomheder laver smarte løsninger og digitale platforme for at lette SMV’ernes arbejde med at kortlægge og indsamle ESG-data. Det er dog ikke altid en fordel.


”Spørgeskemaer bliver sendt rundt i vildskab med ønske om, at SMV’er skal kunne levere data. Det uheldige ved det her er, at spørgsmålene bliver stillet på forskellige måder, som man skal svare på forskellige måder,” fortæller Katrine Winding.


Det kan være en rodet og til tider umulig opgave for mindre virksomheder at navigere. Derfor kan virksomheder i alle størrelser drage fordel af standardiserede og globalt anerkendte rammer for bæredygtighedsarbejdet, fortæller Sara Krüger Falk.


”Få kortlagt, hvor I skal sætte ind, hvordan I skal arbejde med det. Det handler også om alle ens kolleger. Kan indkøbere have en dialog med en leverandør om klimaregnskab? Det skal ud til alle medarbejdere og dem, der sidder med det til hverdag. ESG skal være en del af alles arbejdsområder,” siger Sara Krüger Falk.


Billede af Sara Krüger Falk

Arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar er en rejse. Og selvom handling og konkret forandring og forbedring er målet, så er rapportering er en afgørende del af den rejse.


”Det er vigtigt med rapportering. Den kan fortælle – med tal, med handling, med ord - hvordan man kan arbejde for bedre samfundsudvikling. Det er ikke tal for tallets skyld, vi skal bruge tal, når tallet kan give en mening, når den kan skabe en forandring,” fortæller Birgitte Mogensen, formand for Udvalget for samfundsansvar og bæredygtighed i FSR – danske revisorer.


Billede af Birgitte Mogensen

Få adgang til værktøjer, vejledninger og slides fra arrangementet her.


Global Compact Logo
Information om dataopbevaring

For at vores hjemmeside kan fungere ordentligt og give dig den bedste oplevelse, bruger vi essentielle dataopbevaringsmekanismer, herunder Local Storage og IndexedDB. Vi bruger ikke cookies.

Accepter essentielle cookies