Nyt program skal sikre fremgang for ligestilling mellem kønnene

af | 31. mar 2021

Global Compact Network Denmark lancerer ambitiøst program, der skal fremme ligestillingen i Danmark. Det halter nemlig alvorligt på området, hvor Danmark er faldet til en drastisk 29. plads på verdensranglisten. Det viser en ny rapport, der udkommer i dag.

Det er slut med at kalde Danmark et foregangsland, når det kommer til ligestilling. Det slår World Economic Forum fast med syvtommersøm i ’Global Gender Gap Report 2021’, der udkommer i dag.

Danmark bliver fremhævet i rapporten som ét af de lande i verden med en ellers udviklet økonomi, hvor løngabet er allerstørst. Det er med til at sikre os en chokerende 29. plads mod sidste års 14. plads. Denne realitet udspiller sig, alt imens vores nordiske naboer – Island, Norge, Finland og Sverige – rangerer i top fem.

”Fremgang er ikke noget, der sker af sig selv.”

Sådan lød det fra vores direktør, Sara Krüger Falk, da hun sammen med Nasdaq og UN Women ringede med børsklokkerne på Kvindernes Internationale Kampdag . Hun udtrykte håb om, at Danmarks 14. plads fra 2019 ville være bedre i 2020, men at håb alene ikke er godt nok. Dagens budskab fra World Economic Forum bekræfter det udsagn ganske eftertrykkeligt. Der er brug for konkret handling.

Nyt program skal fremme ligestillingen

Global Compact Network Denmark tager udfordringen seriøst og trækker i arbejdstøjet. Derfor lancerer vi nu programmet Target Gender Equality. Programmet støtter virksomheder i at sætte ambitiøse og realistiske mål for kvinders repræsentation og lederskab.

”I Global Compact Network Denmark ser vi et stærkt potentiale for, at Target Gender Equality kan have en stor indvirkning på den danske ligestillingsdagsorden, og vi ser frem til at engagere virksomheder, den offentlige forvaltning, og civilsamfundet i programmet,” siger Sara Krüger Falk.

Gennem programmet får virksomheder adgang til værktøjer fra Women’s Empowerment Principles (WEPs), så de sammen med andre deltagere verden over bliver klædt på til at identificere fælles udfordringer og muligheder.

”For at rykke på ligestilling skal vi blive bevidst om udfordringer og barrierer. Der sker meget, når man forstår, hvor problemerne ligger. Jeg håber, at mange virksomheder vil benytte sig af denne enestående mulighed,” siger Sara Krüger Falk.

Alle Global Compact Network Denmarks medlemmer kan komme med i Target Gender Equality, som vi ruller ud i samarbejde med BSR, Mannaz og UN Women.

Deadline for tilmelding er 14. juni 2021 via vores hjemmeside.

 


FAKTA – Hvad siger rapporten ellers?

  • Det er 15. år i træk, at Global Gender Gap-rapporten udkommer.
  • Danmark startede med en 8. plads i 2006, og placerer sig på en 29. plads i år.
  • Vi skal tilbage til 2008 for at være med i top-10.
  • Selvom danske kvinders uddannelsesniveau ligger i top, tjener kvinderne kun 62 procent af, hvad mænd gør.
  • Danmark ligger på plads 101, hvad angår kvinders deltagelse i ledende poster.

FAKTA –  Om Target Gender Equality

  • United Nations Global Compact har allerede rullet programmet ud i 20 af deres lokale netværk med deltagelse af over 300 virksomheder. I år følger 45 øvrige lokale netværk trop, herunder det danske.
  • Programmet byder på tre kapacitetsopbyggende workshops, hvor virksomheder bliver klædt på til at udarbejde individuelle handlingsplaner for at nå de fastsatte mål og løbende tage bestik af, hvordan det går med målopfyldelsen, samt at kommunikere fremskridt.
  • Deltagende virksomheder får adgang til materiale og værktøjer fra WEPs, blandt andet deres ’Gender Gap Analysis Tool’, så de bliver i stand til at identificere fælles udfordringer og muligheder.
  • WEPs består af syv principper, der hjælper virksomheder til at sætte mål for ligestilling og sikre mod diskrimination på arbejdspladsen, sikre lige adgang til efteruddannelse og blive bevidst om stereotyp marketing, som fastholder kvinder og mænd i forældede kønsroller.

Hvorfor Target Gender Equality?

Target Gender Equality sikrer konkret og målbar handling. Stor tilslutning til Women’s Empowerment Principles viser, at der ikke er mangel på vilje fra virksomhedernes side. Men der er langt fra vilje til handling. Mens 68 procent af virksomhederne har forpligtet sig til at fremme ligestilling på højeste ledelsesniveau, har under 30 procent inkluderet konkrete, målbare mål og målsætninger i deres strategier. Det gør Target Gender Equality op med.

”Et udsagn om at fremme ligestilling skaber desværre ikke resultater – der skal konkrete mål og mere handling til,” siger Sara Krüger Falk.